Betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering i kreditupplysningsföretagens register som indikerar att en person eller ett företag inte har betalat sina skulder i tid. Detta påverkar kreditvärdigheten och kan gör det svårare att få lån, hyra lägenhet eller teckna abonnemang.

Hos Kontantfinans är det dock möjligt att ansöka om lån med betalningsanmärkning. Vi fokuserar mer på din betalningsförmåga idag än tidigare misstag.

 

hur får man en betalningsanmärkning

 

Hur får man en betalningsanmärkning?

Man får en betalningsanmärkning om man inte har betalat en skuld trots flertalet påminnelser och inkassokrav. Den exakta processen kan variera, men vanligtvis ser det ut på följande sätt:

1. Obetald faktura:
En faktura förfaller utan att bli betald.

2. Påminnelse och inkasso:
Efter en eller flera påminnelser kan skulden skickas till ett inkassoföretag.

3. Kronofogden:
Om skulden fortfarande inte betalas går ärendet vidare till Kronofogden.

4. Betalningsföreläggande:
Kronofogden utfärdar ett betalningsföreläggande, vilket är ett krav på att betala tillbaka skulden.

5. Betalningsanmärkning:
Om skulden inte regleras hos Kronofogden gör kreditupplysningsföretag en notering och det är detta som kallas för betalningsanmärkning. Det är alltså inte Kronofogden som utfärdar själva anmärkningen.

 

Hur länge har man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning finns kvar i kreditupplysningsföretagens register under flera år.

  • Privatpersoner: Tre år från datumet då anmärkningen registrerades.
  • Företag: Fem år från datumet då anmärkningen registrerades.

 

När försvinner betalningsanmärkningen?

Betalningsanmärkningen försvinner automatiskt från registret efter den angivna perioden. Du behöver inte ansöka om att få den borttagen efter tre år, eller fem år om det avser företag.

 

Hur kan jag se om jag har en betalningsanmärkning?

För att se om du har en betalningsanmärkning kan du begära en kreditupplysning på dig själv från ett kreditupplysningsföretag, exempelvis UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet (Bisnode).

Att begära en kreditupplysning görs enkelt online men kostar ibland en mindre avgift beroende på aktör. Vissa företag erbjuder dock tjänsten gratis.

På Kontantfinans inhämtas en kreditupplysning från Dun & Bradstreet i samband med vår kreditprövning. Hos Dun & Bradstreet kan du också begära en kreditupplysning på dig själv och kolla betalningsanmärkningar gratis.

UC (Upplysningscentralen) som är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige tar däremot ut en avgift på 29 kr. Läs mer om kreditupplysning hos UC på MinUC.se

 

Hur vet jag om jag har betalningsanmärkning?

Förutom att begära en kreditupplysning på dig själv kan du även kontakta Kronofogden direkt för att få information om eventuella skulder som finns registrerade i ditt namn.

Att kontakta Kronofogden är givetvis helt avgiftsfritt.

 

anmärkning

 

Vad innebär det att få en betalningsanmärkning?

Att få en betalningsanmärkning innebär att en notering registreras hos kreditupplysningsföretagen, med anledning av att man inte har betalat en skuld i tid. Denna notering kan ha flera negativa konsekvenser för din ekonomiska situation och dina framtida möjligheter att få lån och krediter. Här är en detaljerad förklaring av vad det innebär:

1. Försämrad kreditvärdighet:
En betalningsanmärkning påverkar din kreditvärdighet negativt. Kreditvärdighet är en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lån och krediter, och används av banker och långivare för att avgöra om de ska bevilja dig lån.

2. Svårare att få lån och krediter:
Med en betalningsanmärkning blir det betydligt svårare att få lån, kreditkort eller andra typer av krediter. Om du ändå skulle lyckas få lån trots betalningsanmärkning, kommer dessa oftast med högre räntor och avgifter.

3. Hyra lägenhet:
Många hyresvärdar gör kreditupplysningar innan de hyr ut en lägenhet. En betalningsanmärkning kan göra det svårare att få ett hyreskontrakt, eftersom hyresvärdar kan se dig som en riskabel hyresgäst.

4. Teckna abonnemang:
Det kan bli svårare att teckna telefon-, internet- eller andra abonnemang eftersom leverantörerna ofta gör kreditupplysningar och kan avslå din ansökan baserat på en betalningsanmärkning.

5. Jobbmöjligheter:
Vissa arbetsgivare, särskilt inom finansiella sektorn, kan göra kreditupplysningar som en del av anställningsprocessen. En betalningsanmärkning kan därmed påverka dina chanser att få jobb inom dessa sektorer.

 

Hur hanterar man en betalningsanmärkning?

1. Överklaga eventuella felaktiga anmärkningar:
Om du anser att betalningsanmärkningen är felaktig och har bevis för det, så bör du omedelbart kontakta kreditupplysningsföretaget för att överklaga och rätta till felet.

2. Förbättra din ekonomiska situation:
För att förbättra din ekonomiska situation och undvika framtida betalningsanmärkningar, är det viktigt att ha en god ekonomisk planering och att alltid betala räkningar i tid. Skapa en budget, håll koll på dina utgifter och kontakta borgenärer för att förhandla om betalningsplaner vid behov.

Att få en betalningsanmärkning kan vara en betydande ekonomisk belastning, men med rätt åtgärder och planering kan du arbeta för att förbättra din ekonomiska situation och återställa din kreditvärdighet över tid.

 

Hur kan man undvika betalningsanmärkningar?

För att undvika betalningsanmärkningar är det viktigt att vara ansvarsfull med sina ekonomiska åtaganden.

Här är några tips:

1. Betala räkningar i tid:
Se till att alltid betala dina räkningar innan förfallodatumet. Sätt upp autogiro så sköts det automatiskt varje månad.

2. Håll koll på din ekonomi:
Skapa en budget och håll koll på dina utgifter. Konsumera inte för mer pengar än du har råd med.

3. Låna ansvarsfullt:
Låna inte mer pengar än du klarar av att betala tillbaka. Om du redan har befintliga lån så bör du givetvis först betala av dessa, innan du ansöker om nya. Enda undantaget är om det skulle vara ett samlingslån som ger dig lägre effektiv ränta.

4. Kontakta borgenärer:
Om du har svårt att betala, kontakta borgenärerna och utforska möjligheterna med en betalningsplan innan det eskalerar vidare till nästa instans.

 

Kan man ta lån med betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att låna pengar trots betalningsanmärkning, däremot bör man vara beredd på att det kan vara svårare och dyrare. På Kontantfinans erbjuder vi lån med samma villkor till alla, oavsett förutsättningar.

Här är några saker att tänka på innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning:

Dyrare att låna pengar med betalningsanmärkning:
Vissa långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkning. Däremot kompenserar de risken med högre räntor och avgifter. Därför kan det vara bra att vara införstådd med att det är dina förutsättningar som styr lånevillkoren du kan bli erbjuden.

Säkerhet och borgensman:
Att låna med säkerhet, exempelvis en bil, eller ansöka tillsammans med en medlåntagare, kan öka chanserna att få lån trots betalningsanmärkning. På Kontantfinans är det dock endast möjligt att låna utan säkerhet och utan medlåntagare.

Jämför erbjudanden:
Det är viktigt att jämföra olika låneerbjudanden för att hitta det bästa alternativet utifrån just dina förutsättningar.

Se över dina alternativ:
Om du har möjlighet att finansiera dina utgifter på annat sätt än att låna pengar så är det givetvis alltid att föredra. Tänk igenom beslutet noga och se om du kan hantera din situation utan att behöva låna pengar. Det kan exempelvis vara att sälja saker man inte behöver, jobba extra, eller fråga vänner och familj.

 

Sammanfattning

Att förstå hur betalningsanmärkningar fungerar och hur man kan undvika dem är viktigt för att upprätthålla en god privatekonomi. Genom att vara medveten om riskerna och hantera dina ekonomiska åtaganden ansvarsfullt kan du minimera risken för betalningsanmärkningar och deras negativa konsekvenser.

Vanliga frågor: Betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering från ett kreditupplysningsföretag som visar att du inte har betalat en skuld i tid. Att få en anmärkning påverkar din kreditvärdighet negativt.

När får man en betalningsanmärkning?

En anmärkning registreras om man inte betalar en skuld, trots påminnelser och inkassokrav. Ärendet skickas då vidare till Kronofogden som utfärdar ett betalningsföreläggande.

Om man inte betalar kravet från Kronofogden så registrerar kreditupplysningsföretagen detta och noterar en anmärkning.

Kan man få bort en betalningsanmärkning i förtid?

Nej, det finns inte så mycket man kan göra än att vänta ut tiden innan anmärkningen löper ut. Vissa skulder kan dock omfattas av sekretess. Läs mer om skulder som kan få sekretess hos Kronofogden.

Om du vill överklaga och har bevis på att det har skett ett misstag så kan du givetvis kontakta kreditupplysningsföretaget och be dem rätta till det.

Hur påverkar en betalningsanmärkning min kreditvärdighet?

En anmärkning försämrar din kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare att få lån, hyra lägenhet, teckna abonnemang och få till andra typer av ekonomiska åtaganden.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

För privatpersoner finns en betalningsanmärkning kvar i tre år, och för företag i fem år från registreringsdatumet.

Har jag betalningsanmärkning?

Du kan begära en kreditupplysning på dig själv från företag som UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet och se om du har några anmärkningar. En kreditupplysning på dig själv kommer inte att påverka din kreditvärdighet.

Tänk dock på att vissa kreditupplysningsföretag kan ta ut en avgift för tjänsten. Hos Dun & Bradstreet kan du däremot begära en kreditupplysning på dig själv och kolla betalningsanmärkningar gratis.

Kan jag låna pengar med en betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt, men det kan vara svårare och dyrare eftersom lånen ofta kommer med högre räntor och sämre villkor.

Vad kan jag göra för att undvika betalningsanmärkningar?

Följ en budget, betala dina räkningar i tid och låna inte mer pengar än vad du har råd med. Du kan även kontakta borgenärer om du har svårt att betala för att se om det finns möjlighet att få till en betalningsplan.

Kan jag överklaga en felaktig betalningsanmärkning?

Ja, om du anser att en betalningsanmärkning är felaktig och har bevis för det, kan du kontakta kreditupplysningsföretaget för att överklaga och rätta till felet.

Vem sätter en betalningsanmärkning?

Det är kreditupplysningsföretagen som registrerar en anmärkning om man inte har betalat ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. De största kreditupplysningsföretagen i Sverige är bland annat UC, Creditsafe & Dun & Bradstreet.

Vad betyder ett betalningsföreläggande hos Kronofogden?

Ett betalningsföreläggande är ett brev från Kronofogden som innehåller ett krav om att man behöver betala en skuld.

Om man mot förmodan inte skulle betala skulden (trots betalningsföreläggande), kan Kronofogden fatta ett beslut om löneutmätning.

Skulle det ske blir man tvungen att leva på existensminimum under fem år eller fram till dess att hela skulden är reglerad.